Ensiklopedia Islam
Advertisement

Kezaliman UMNO menyamai kerajaan kerajaan Firaun     [1] Kenyataan tersebut dibuat oleh Presiden PAS, Haji Abdul Hadi Awang Ketika berceramah di Seberang Jaya, Pulau Pinang Ketika menyambut perayaan dua tahun Pakatan Rakyat memerintah Pulau Pinang.

Haji Hadi menambah: "Kerajaan BN [juga maksud: UMNO] tidak akan mampu bertahan lebih lama lagi berikutan Pelbagai kegagalan yang dibalas oleh Allah akibat kezaliman yang diamalkan oleh mereka selama ini, tetapi masih tetap meneruskan kejahatan lagi tanpa Batasan" [Rujuk: Suara Keadilian ,16-23 Mac 2010]

Saya amat bersetuju apa yang dikatan oleh Hadi Haji itu. Lakukan Kezaliman UMNO terhadap bangsa Melayu dan agama Islam tersangat Sehingga banyak rakyat biasa tidak mampu untuk menghitung satu persatu.

Jadi, dipendikkan cerita, Marilah kita pandang kiri-kanan, atas-bawah, perhatikan dan berfikir secara matang dan secara jujur dan tanya diri sendiri: Apakah yang UMNO telah Lakukan Mencapai sejak kemerdekaan negera ini dan diberi kuasa memerintah lebih 52 tahun?

i.Bagaimana kedudukan bangsa Melayu dalam bidang ekonomi, pelajaran dan status sosialnya, berbanding bangsa-bangsa lain? Bangsa Melayu masih berniaga di tepi-tepi jalan Tercemar, di Celah-Celah bangunan dan dilorong-lorong kotor yang quality dikelilingi oleh bangunan tersergam indah bukan dimiliki oleh bangsa Melayu seperti di zaman belum merdeka.

ii.Siapakah penyebab yang menjadikan kuasa politik the Malay semakin terhakis, siapa penyebabnya?

iii.Pembahagian kekayaan dalam Negara ini, bangsa mana yang memperolehi faedah yang lebih besar dan menguasai kekayaan negara dan siapa yang perlu dipertangungjawapkan?

iv.Bangsa mana yang menguasai dan hartanah Pemilikan berskel yang besar di bandar-bandar besar di seluruh Malaysia?

v.Kenapa agama Islam sering dihina dan diperlecehkan di dalam Negara ini?

vi.Kenapa umat Islam di dalam negara ini sekarang semakin menjauhi dari Islam. Umat Islam tidak mengamalkan ajaran Islam yang sebenar seperti yang diajar oleh Nabi Muhammad saw?

Enam Persoalan yang dikemukakan kepada pembaca. Jawapan kepada setiap soalan yang dikemukakan itu adalah akibat kezaliman yang memerintah UMNO, parti lain tidak pernah memerintah melainkan UMNO.Jadi negara ini, orang lain tidak boleh dipersalahkan. UMNO wajib dipersalahkan kerana bangsa Melayu semakin mundur berbanding bangsa-bangsa lain dan perkembangan agama Islam di kalangan umat Islam yang semakin malap. Majlis-majlis ilmu kosong, tetapi tempat-tempat Maksiat semakin bertambah dan majlis-majlis hiburan penuh sesak mendapat tempat istemewa di kalangan rakyat jelata.


Apabila Haji Abdul Hadi berkata kezaliman UMNO menyamai kezaliman Firaun, ia bukan sekadar ucapan semata-mata politik, tetapi ia menjangkau lebih jauh daripada itu. Disebabkan kezaliman UMNOlah majoriti rakyat dalam keperitan hidup menderita seharian.

Firaun berkata sepertmana Allah pernah berfirman dalam al-Quran yang bermaksud:

"Wahai kaumku! bukankah kerajaan negeri Mesir ini, aku yang menguasainya, dan sungai-sungai ini mengalir di bawah (istana) ku? Tidakkah kamu melihatnya? "(Az-Zuhruf: 51).

Apa kurangnya UMNO, UMNO juga turut berkata sedemikian, tetapi tidak secara langsung seperti Firaun. UMNO Lakukan secara tidak langsung melalui Tindakan-Tindakan yang membawa kepada kezaliman.

Contoh: UMNO menafikan hak rakyat yang bukan UMNO untuk mendapatkan kontrak, lesen, ijin, peluang-peluang Perniagaan disekat, disekat bantuan, pinjaman daripada agensi-agensi kerajaan [baca: rakyat] seperti TEKUN, MARA, Amanah Ikhtiar dan berbagai tabung ataupun dana yang ditubuhkan untuk membantu peniaga-peniaga UMNO, peniaga-peniaga bukan UMNO dinafikan hak ini.

UMNO cara mengurus harta Negara Pesaka makbapak macam dia bertambah dengan 1Malaysia dasar yang mengelirukan rakyat. Jadi, kerajaan yang ada ini, adalah kerajaan UMNO untuk UMNO, bukan untuk seluruh rakyat yang hidup di dalam negara ini. Mengubal Firaun dan menguatkuasakan undang-undang supaya setiap bayi lelaki yang dilahirkan terus dibunuh dan mengubal dan menguatkuasaan yang menghalang kebangkitan rakyat Mesir menentangnya. Tindakan itu diambil kerana dia sudah terpengaruh dengan ahli nujum yang menafsirkan mimpinya.

Firaun bermimpi Mesir terbakar dan penduduknya mati, melainkan kalangan Kaum Israel, Sedangkan ahli nujum mengatakan kuasa negara itu akan jatuh ke tangan lelaki Kaum Israel. Disebabkan khuatir, dia memerintahkan setiap rumah digeledah dan jika mendapati bayi lelaki perlu dibunuh.


UMNO macam Firaun pun juga. Dua kali lima, lima kali dua juga. Contoh: ISA Merupakan undang-undang yang bertentangan dengan keadilan Islam kerana ia boleh menghukum seseorang syak wasangka sekadar sahaja.

UMNO mempertahankannya dengan pelbagai alasan yang tidak masuk akal. Mengurung, menahan dan memenjarakan seorang Dibuktikan tanpa kesalahan apa yang telah dia Lakukan OKT dan menafikan hak untuk Membela diri, dengan memisahkan anak-isteri dan keluarga dalam satu tempoh yang panjang Merupakan adalah satu perbuatan yang paling zalim dan tidak bertamadun. Tindakan ini dilihat lebih daripada Firaun. Ia adalah sama dengan kezaliman yang dilakukan oleh UMNO dengan apa yang pernah Lakukan oleh Firaun Mesir ke atas rakyat yang menentangnya.

Firaun Mahu terus berkuasa dan UMNO juga Mahu terus mengekalkan kuasa memerintah. Firaun guna undang-undang untuk membunuh bengkit rakyat yang menentangnya. UMNO juga gunakan pelbagai undang-undang menghalang kebangkitan bagi rakyat.

UMNO gunakan ISA Sebagai senjata untuk membunuh musuh-musuh politiknya bagi terus berkuasa. UMNO juga banyak mengubal, meminda dan menguatkuasa undang-undang yang kebanyakannya tidak membawa keuntungkan kepada rakyat, tetapi ia memberi manfaat yang luas kepada UMNO kerana UMNO yang membawa, membentang dan meluluskannya di Parlimen. Parlimen Malaysia Parlimen adalah 'getah Stam'.

Contoh: undang-undang Pindaan SPR 2003, pindaan paling ganjil dan tidak mengikut perlembagaan sedar bahawa ramai rakyat pindaan semua itu bertujuan untuk membolehkan UMNO terus mengekalkan kuasa. Nyata pada PRU ke-11 2004, UMNO Mencapai kemenangan 90 peratus lebih, yang tidak pernah berlaku di mana-mana negara yang mengamalkan demokrasi, melainkan di Indonesia Ketika Suharto memerintah dan di Filipina Ferdinan Marcos Ketika berkuasa dulu.

Sekarang SPR berura-ura meminda lagi untuk kawasan pilihan raya semula dengan membawa kembali lebih ramai pengundi Melayu ke kawasan Melayu [2003 dulu pengundi Melayu dikeluarkan dan dibawa / diramaikan pengundi bukan Melayu ke kawasan Melayu kerana PRU ke-10 tahun 1999, ramai pengundi Melayu memberi undi kepada pembangkang dan menolak UMNO] kerana the Malay dikatakan sudah kembali menyokong UMNO dan termakan dengan gertakan, ancaman dan ugutan serta putar-belit tentang Bahayanya UMNO "Ketuanan Melayu dan Islam [kita pun tidak faham, bila masanya UMNO pula meletakkan Islam di hadapan]

UMNO Menggunakan duit haram untuk pembangunan negera ini kerana dalam pembangunan yang dilakukannya secara terpilih mengikut negeri, daerah, mukim, dan kawasan kampung. Negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat dinafikan hak untuk Projek-Projek pembangunan sehinggalah membawa kepada kampung-kampung juga turut merasai diskriminasi UMNO.

UMNO yang Membentuk pusat kerajaan kerajaan negeri mengisap darah darah dan seluruh rakyat tanpa mengira fahaman politik dengan pelbagai dikenakan caj dan pelbagai jenis CUKAI. Duit yang dikutip daripada UMNO bukan rakyat tidak dihalalkan oleh rakyat hatta UMNO bukan satu satu sen pun untuk UMNO berbelanja. UMNO kutip negeri keputusan 100 peratus, tetapi kepada negeri dipulangkan tidak sampai 10 peratus.

Disamping itu, UMNO angkoh dengan sombong dan merampas duit hasil royalti minyak dan rakyat negeri Terangganu Kelantan secara haram Firaunnya untuk Kepentingan politik. UMNO adalah sebuah Kerajan barua lagi Firaun Firaun yang lebih daripada memperalatkan dan memaksa seluruh institusi Negara untuk Mempertahankan kuasa menyokongnya. Kuasanya dengan itulah ia dengan mudah boleh mencabuli hak asasi rakyat dan dilindungi oleh kerajaan agansi seperti PDRM, tentera [undi pos], SpRM, SPR, Jabatan Peguam Negara dan mahkamah.

Inilah watak yang ada pada UMNO dan yang ada pada Firaun. Firaun sangat marah kepada golongan yang mengajak manusia membuat kebaikan terutama mengajak manusia kembali menyembah Allah. UMNO juga begitu. Dr.Mohd Asri Zainal Abidin, bekas Mufti Perlis, bekas Mufti Selangor, Allahyarham Ishak Baharom dan lain-lain para ilmuan dan agamawan ditangkap dan didakwa di mahkamah kerana ramai mengajak orang berbuat baik dan mengajak manusia taatkan Allah dan Rasul taatkan.

Firaun Mesir memaksa seluruh rakyat menyembah yang maha berkuasa, begitu juga UMNO. Memaksa rakyat menyembah UMNO [menyokong dan memberi undi]. Ingkar yang didera rakyat dalam berbagai bentuk sepertimana kita Mendengar, Melihat dan membaca yang berlaku di kalangan rakyat khususnya rakyat UMNO bukan berbangsa Melayu statusnya yang seolah-olah rakyat kelas tiga. Nasib the Malay bukan nasib lebih baik daripada the Malay di bawah kerajaan UMNO selama ini.

Sebagaimana Firman Allah swt yang bermaksud:

Firaun begitu marah dengan Musa. Firaun mengumpulkan tukang sihirnya untuk bertanding dengan Nabi Musa sebagai didakwanya yang turut mempunyai ilmu Sihir. Selepas Menetapkan masa dan tempat, berangkatlah Firaun beserta tipu helahnya. Musa berkata: "Amat celaka kamu, janganlah kamu mengadakan dusta atas Allah. Mati dibinasakan kamu dengan seksa-Nya. Sungguh rugi orang yang mengadakan dusta itu."

Tukang Sihir Firaun pun mencampakkan Tongkat dan tali mereka terlebih dahulu dan tiba-tiba ia seolah-olah bertukar ebjadi seperti ular menjalar akibat disihir. Merasa ketakutan melihatkan Musa Sihir itu.

Firman Allah swt: "Janganlah engkau takut wahai Musa! Sesungguhnya engkaulah yang bakal unggul. Campakkanlah Tongkat ditangan kananmu itu, nanti akan menelan segala apa buatan mereka apa yang mereka sesungguhnya Kerjakan itu semata-mata tipu daya tukang sihir sahaja. Dengan cara apa pun, Takkan mereka berjaya melakukannya. "

Kemudian tukang Sihir Bersujud itu tunduk kepada Allah SWT sambil berkata:

"Telah percaya kami kepada Tuhan yang disembah Harun dan Nabi Musa, iaitu Allah swt."

Melihat tukang Sihir sudah beriman kepada Nabi Musa sebagai begitu juga isterinya Siti Asiah, Firaun maka bertambah marah dan mengganas hingga isterinya diseksa sampai mati dan orang beriman pun diseksa dengan kejam.

Nabi Musa sebagai orang yang beriman beserta melarikan diri dari Pekan Mesir tetapi tetap dikejar Firaun dan bala tenteranya sehingga mereka sampai kepantai Laut Merah. keadaan begitu terdesak sekali bagi Nabi Musa kerana sudah dikepung musuh kiri dan kanan manakal pula laut terbentang dihadapan mereka. dalam kebingunan itu Allah SWT mewahyukan kepadanya supaya menghentakkan tongkatnya ke muka laut. laut itu tiba-tiba Terbelah menjadi dua dengan satu jalan yang merentang panjang ke SEBERANG.

Firman Allah bermaksud:

"Ingat Ketika Kami belah laut merah untuk meneruskan perjalanan kamu, maka Kami lepaskan kamu dengan selamat dan Kami menenggelamkan keluarga Firaun sedang kamu Lihat (berlakunya peristiwa itu)." (Al-Baqarah: 50)

Kesimpulannya, tidak ada kuasa yang ada di dunia yang boleh mengalahkan UMNO kerana UMNO seperti dikatakan Firaun adalah seorang lelaki yang cukup sempurna, tambah bergaya, gagah perkasa, kaya raya dan ada karisma. Dia mampu MENAKUTKAN musuhnya, dia mempunyai ahli Sihir barisan yang handal. Dia mempunyai tubuh badan yang sihat, Dia tidak pernah demam malah tidak pernah bersin pun.

Itulah nikmat yang Allah berikan kepadanya tetapi malangnya Firaun telah menjadi seorang yang Kufur, sombong dan zalim malah Mengaku menjadi Tuhan pula. UMNO akan musnah hanya dengan kuasa Allah, bukan kuasa manusia.

Advertisement